skip to Main Content
Menu

Het Wereld Dieet gaat VOEDSELVERSPILLING tegen

FEITEN:

*  7 miljard mensen op aarde

*  1 miljard gaat dagelijks met honger slapen

*  1,2 – 2 miljard ton geproduceerd voedsel gaat verloren cq wordt verspild

*  genoeg om 3 miljard mensen te voeden!

Bron: Ministerie van Economische Zaken.

Voeding, hongersnood en voedselverspilling

Tegen 2050 zal de wereldbevolking 9 miljard bedragen. Dan moet de voedselproductie met 70 procent zijn toegenomen om aan de vraag te voldoen. Vermindering van voedselverspilling moet één van de belangrijkste aandachtsgebieden zijn.

 Bron: Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) 

Voedselverspilling van de wereld

Europa: 60 -110 kg voedselverspilling per consument per jaar

USA: 95 – 115 kg voedselafval per consument per jaar per jaar

Ontwikkelingslanden: 6 -11 kg voedselverspilling per consument per jaar

Bron: Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO)

Voedselverspilling en opwarming van de aarde

Naar schatting 14 % van de CO2-uitstoot in de wereld wordt veroorzaakt door voedselafval. 14,5 % van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de veeteelt.

Bron: CONCITO/FAO)

Voedselafval is een enorm mondiaal probleem: de EU alleen al werpt 88 miljoen ton per jaar weg. Een groot deel hiervan belandt op stortplaatsen en veroorzaakt gevaarlijke broeikasgassen die bijdragen aan de klimaat-verandering. In Europa is 53 procent van het voedselafval afkomstig van huishoudens.

Het Wereld Dieet als voorbeeld

Wanneer de Europese bevolking de helft van alle vlees en zuivel laat staan, kan de uitstoot van de landbouw in Europa met ten minste 196 miljoen ton afnemen. Hiervoor moeten op de huidige veeteelt grond, bomen en gewassen geplant worden die extra CO2 in de bodem. Door Het Wereld Dieet worden er veel minder vlees, zuivel en eieren geconsumeerd. Beter voor de gezondheid, beter voor het milieu, beter voor de wereld. Daarom is Het Wereld Dieet het eerste dieet voor de wereld.

Hoe ontstaat voedselverspilling?

Voedselafval is het weggooien van voedsel, dat jij of iemand anders had kunnen eten. Een komkommer die een beetje rimpelig is, beschadigd of een kromme vorm heeft, belandt nog te vaak in de afvalemmer.  In Het Wereld Dieet staan veel recepten die met restjes worden gemaakt.

Wat kun je zelf doen om voedselverspilling tegen te gaan?

Heel veel. Als consument heb je meer macht dan je denkt! Jij bent de baas want je bepaalt wat je wel en niet wilt kopen. Deze macht kan de wereld veranderen. Gebruik het!

 WERELD DIEET TIPS

 • Maak iedere week je koelkast grondig schoon. Oudere levensmiddelen worden door het bulldozereffect naar de achterkant van de koelkast verplaatst. Hierdoor verdwijnen ze uit het zicht en bederven, er komt schimmel op etc.
 • Neem een boodschappenlijst mee naar de winkel en trap niet in de verleidingen
 • Koop niet meer dan je nodig hebt
 • Wees voorzichtig met aanbiedingen zoals “ drie voor de prijs van twee” hierdoor is er weer meer risico op voedselverspilling
 • Maak regelmatig soep, macaroni of een roerbakschotel met de restjes uit de koelkast. Of een fruitsalade en smoothie van de rijpe vruchten.
 • Vries teveel aan groenten en fruit in en gebruik het op een later moment
 • Eet 1 of 2 keer per week uit de vriezer zodat de inhoud ook niet bederft. En schrijf duidelijk de datum van het invriesmoment erop.
 • Gooi de bladeren van de bloemkool niet weg maar verwerk ze in het gerecht.
 • De pulp die overblijft bij een slow-juicer is een ideale basis voor een bouillon. Water + pulp + 30 minuten zachtjes koken = een geurige bouillon.
 • Vraag om een Doggy Bag in een restaurant om het restant van je maaltijd mee te nemen.
 • Deel een voorgerecht of dessert.
 • Geef oud brood aan de vogeltjes of maak er een lekker toetje van zoals wentelteefjes of broodpudding.

Het is heel eenvoudig: Ga bewust met voedsel om

“Niet alleen Nederland, maar ook de rest van de wereld zou slim en groen moeten eten. Dit wordt op een indrukwekkende manier beschreven in Het Wereld Dieet van Marina Numan. Het eerste dieet voor de wereld, waar we meer plantaardige voeding zouden moeten consumeren in plaats van dierlijke. Het komt de biodiversiteit (momenteel wordt 40-50% van de wereldgraanoogst gebruikt als diervoer), klimaat, gezondheid, dierenwelzijn en water ten goede. De alsmaar toenemende vleesproductie heeft een grote impact op het milieu en emissies van CO2, pesticiden en ammoniak. “

Uit: Groen en Slim van Willem Vermeend en Ruud Koornstra

Charles Groenhuijsen: “In mijn nieuwe boek Optimisten hebben de hele wereld” is Het Wereld Dieet van Marina Numan één van mijn 96 redenen of ‘tipping points’ die goed gaan in de wereld. Er is hoop. Echt waar! En dankzij optimisme, daadkracht en prachtige nieuwe technologiën kunnen we beter dan ooit de grote wereldproblemen te lijf gaan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken