skip to Main Content
Menu

De betere wereld

Bijna de helft van alle Nederlanders is te zwaar

Het rapport van Overseas Development Institute voorspelt een ‘enorme wereldwijde toename” in het aantal hartaanvallen, beroertes en diabetes ten gevolge van overgewicht.

Wereldwijd is het percentage volwassen met overgewicht of obesitas – gekenmerkt door een body mass index (BMI) van 25 of hoger – gestegen van 23% in 1980 tot 34% in 2008. Het grootste deel van deze stijging is verrassend genoeg te zien in ontwikkelingslanden, met name in landen waar de inkomens zijn gestegen, zoals Egypte en Mexico.

Volgens het rapport is dit te wijten aan de verandering in diëten. In plaats van granen, fruit en groenten worden er meer vetten, suiker en dierlijke producten gegeten.

De overheid zou veel meer maatregelen moeten nemen om bijvoorbeeld obesitas en andere welvaartziekten tegen te gaan. Net zoals op de sigarettenpakjes “Roken is dodelijk” zou er ook een waarschuwing kunnen komen op voedsel wat ongezond is zoals chips, snoep, etc.

In Nederland is 48% van de bevolking te zwaar, waarvan 12% obesitas. Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes, waardoor ze hoge gezondheidszorgkosten met zich meebrengen. Zorg dat het hier niet bij hoort.

Door middel van Het Wereld Dieet leer je gezond te koken en te eten. Veel tips en adviezen om welvaartsziekten buiten de deur te houden. Zo kun je gezond oud worden. Meld je aan voor de kookworkshop Het Wereld Dieet.

Vegan restaurants

Vegan brunch in Amsterdam

Donald Watson en zijn vrouw Dorothy hadden nooit kunnen bevroeden dat er anno 2017 een vegan hot spot zou zijn in onze hoofdstad. Als overtuigd vegetariër en later veganist, wat in zijn tijd totaal nieuw was, zou hij hebben gesmuld van de heerlijkheden die op de kaart van Mr. & Mrs. Watson staan.

Linda die ons de cappuccino’s bracht (natúúrlijk was het geen probleem om havermelk toe te voegen) vertelde enthousiast over de beide vriendinnen die de zaak waren begonnen. Hoewel wij de eersten waren liep de plantaardig ingerichte zaak vol op deze zondag rond brunchtijd. De groentekroketten (€8) waren krokant en lekker gevuld. Lekkerder dan een vleeskroket! In plaats van brood kregen we een lekkere salade met zelfgemaakte kimchi met een pittige  gember-chilismaak. Alles vers en knapperig. De flap jacks (€8) waren gevuld met zwarte bessen-perencompote en geroosterde kokosvlokken. Omdat de cappuccino zó lekker was namen we er nog één met een gedeelde raw pie (€5) met cashew cheese en salted caramel, romantisch gegarneerd met gedroogde roosjes en blaadjes.  Linda vertelde dat er meer mensen in de keuken werken dan in het restaurant omdat er zoveel handelingen aan te pas komen voor deze vegan keuken. Dat hebben we zeker geproefd. We komen zeker terug al is het alleen al voor de ‘kleindochter’ van Mr. Watson….

Mr. & Mrs. Watson / Linnaeuskade 3h / 1098 BC Amsterdam /

Tel. 020 – 261 93 60 / www.watson.bar

Back To Top
×Close search
Zoeken